copyright Statewatch

Incursió de la policia d'Amsterdam en enllaç a ETA i a "l'Eurojust"


El 17 de gener 2001 la policia d'Amsterdam va atacar un famós "squat legalitzat" i va arrestar a Juan Ramón Rodríguez Fernández, buscat per la policia espanyola en connexió amb les investigacions del grup independentista basc ETA. Investigadors criminals especials i efectius de la policia antidisturbis, segons informes fins un total de 200, van entrar en l'àrea residencial de l'edifici del Vrankrijk (que va ser comprat pels ocupants il·legals el 1991 i també conté un cafè popular) a les 3.30 de la matinada, enregistrant els 14 apartaments. Una veïna va haver de ser atesa a l'hospital després que rebés un cop al cap amb una porra. Diversos llibres en espanyol, dos telèfons mòbils i algunes "rèpliques d'armes " (pistoles d'aigua) van ser confiscats per la policia. Segons una declaració publicada pels residents la policia no tenia autoritzacions per a tots els pisos. No els va ser permès cridar a un advocat, o deixar els apartaments, i solament alguns van ser informats de la raó de la incursió.

Fernández és el cantant i component de KOP, un grup musical polític de Catalunya, i està acusat per la policia espanyola de tenir connexions amb una cèdula d'ETA que va ser desarticulada a Barcelona l'any passat. El buscaven per haver passat suposadament informació sobre grups neo-nazis espanyols, tals com Cedade, a ETA, encara que aquesta informació no se sap si es va utilitzar per a cometre algun atac.

¿Una nova era de cooperació policial?

Els media holandesos han assenyalat que la Guàrdia Civil espanyola va dir a la policia holandesa que aquest suposat membre d'ETA preparava una xarxa a Amsterdam, i que l'edifici del Vrankrijk havia estat sota vigilància creixent a causa de les celebracions pròximes d'unes noces reals. Després que Juan Ramon fos arrestat, els oficials contraterroristes holandesos van informar que el van arrestar per a ser extradit a Espanya. Statewatch ha sabut que el cas va ser manejat mitjançant la "pre-Eurojust", la disposició provisional de la unitat dels processaments de la UE de desembre de 2000 (vegi's Statewatch, vol. 10, nº 5 baix). Serà creat formalment i localitzat a la Haia al costat de l'Europol després d'una decisió recentment convinguda del consell de la UE i aprovada pels ministres de justícia. Constituïda per fiscals i/o policia de cada Estat membre, la unitat "provisional" va manejar 170 casos en el seu primer any, encara que en el seu estat actual no té cap personalitat jurídica i és un grup de treball tècnic del consell de la UE amb un manament per a facilitar les investigacions i els processaments fronterers. La implicació de la pre-Eurojust en el cas suggereix que va poder haver més planificació prèvia en la incursió la qual ha estat esmentada.
Els residents i els activistes denuncien que l'operació il·legal era el resultat directe de la "guerra paranoica contra el terrorisme" i va dur l'avantatge agregat d'acorralar i de desacreditar als ocupants il·legals, que han denunciat la imposició de l' "àrea restringida" per la policia d'Amsterdam.

En defensa de Juan Ramon, els residents del Vrankrijk. denuncien que la policia espanyola no té cap evidència contra ell i diuen el següent: "ell és un ocupant il·legal, cantant d'una banda ben coneguda, i activista de Barcelona. Com a tal, alguna gent el coneixíem, i quan ell va demanar si podria romandre aquí vam dir que per descomptat. L'acusació que ell estaria construint una xarxa secreta als Països Baixos és completament absurda... [Vrankrijk és] possiblement un dels llocs més vigilats per la policia a Amsterdam."

Sota decisió del marc de la UE sobre l'ordre europea de detenció (vegi's Statewatch, vol. 11, no 5), el text de la qual ha estat congelat després de l' "acord polític", la policia holandesa hauria estat sota obligació d'arrestar a Juan Ramón i els arguments per a rebutjar la seva extradició subseqüent a Espanya van restringir seriosament. Això dependrà de com els Estats membres posen el sistema en execució en el seu dret nacional, però l'excepció de l' "ofensa política" als procediments actuals de l'extradició de la UE no existirà. L'acord de l' "euro-ordre" deu ser posat en execució abans del 2004.

 


Fonts/enllaços: presiona la declaració dels residents del Vrankrijk, 171.01;  www.indymedia.nlOficina Jansen & Janssen

Backgroun del butlletí d' Satetewatch:  Eurojust