A L'ALTRA BANDA DEL MUR . "FREE JUANRA - BENEFIT WEEKEND" REVIEW.

Els passats 1, 2 i 3 de març de 2002 va tenir lloc a diferents punts dels Països Baixos el "Free Juanra! - Benefit Weekend", tot un cap de setmana d'actes-concert organitzats en motiu de la detenció de Juan Ramón Rodríguez -d'altrabanda, cantant de KOP- per efectius de la policia holandesa, el dia 16 de gener de 2002 a Amsterdam, i acusat des de l'Estat Espanyol de col·laboració amb banda armada. La detenció i la demanda d'extradició per part de la justícia espanyola ha despertat la solidaritat internacional i a Amsterdam, ciutat amb llarga tradició en la lluita antifeixista i el moviment okupa així com a escenari obligat de KOP a les seves gires europees, ràpidament ha començat a treballar el Support Group Free Juanra!, que coordina la campanya de solidaritat amb el gironí i que preparà amb fascinant professionalitat i entrega les activitats del cap de setmana solidari que ocupa aquestes línies.

El "Benefit Weekend" girà entorn a 3 concerts amb la presència i actuació de KOP. L'empresonament de Juanra, cantant de la banda, va fer que els seus 5 companys de KOP centressin les actuacions d'aquesta gira en el rebuig manifest a tot el procediment judicial i d'empresonament del seu cantant així com en la voluntat manifesta en contra la seva possible extradició, tot demanant la seva llibertat. La falta d'en Juanra sobre l'escenari portà a KOP a presentar un nou set sobre l'escenari: l'entrada de Dani i Jaume (cantants de Tipu Així, Girona) combinant-se a varis temes i un repartiment vocal entre la resta de components (a excepció del bateria) mostrà uns KOP un xic diferents, però adaptats a la situació per la qual es realitzava la gira. L'objectiu de tota la moguda ha estat no deixar refredar el cas d'en Juanra, i per tant, dinamitzar la campanya amb la banda KOP tot aprofitant la seva presència i actuacions musicals per continuar difonent la situació i creant consciència contra l'extradició i per la llibertat d'en Juanra.

El cap de setmana començà divendres 1 de març a Utrecht, ciutat de primera línia però amb un talant més de poble en detriment del avantguardisme que es pot trobar a Amsterdam. L'actuació estava programada a un lloc anomenat ACU (ja visitat pels KOP anteriorment i per on també passaren els aragonesos El Corazón del Sapo), una espècie de bar-café polític d'estètica típica (fusta, àmplies vidrieres,...) que també funciona com a restaurant vegetarià i que compta, a més, amb una petita sala perfectament condicionada per fer-hi bolos. A tocar trobem un hostal gestionat per la gent d'allà, que ofereix un bon servei a uns preus raonables. La sala, petita, no s'arribà a omplir de gom a gom, però l'ambient al bar i a la sala de concerts va ser mogut i especialment ben avingut amb la causa que aquella nit començava a difondre's durant un cap de setmana intensiu. Obriren la nit els locals Silicon Head, un quartet de metal potent amb un cantant canyero, que s'encarregaren d'escalfar motors. La presència de membres del Support Group Free Juanra! va servir per a que un dels membres pugés a l'escenari per a informar, a un públic atent i interessat, sobre el cas i la situació actual del procés judicial d'en Juanra. Un cap acabada l'exposició informativa, els KOP sortiren al ja conegut escenari de l'ACU amb la intenció de mostrar totes les cartes del seu joc: solidesa -tot i l'aturada que han patit després de la situació que visqué el seu cantant-, contundència -que no han perdut-, bones maneres de fer i professionalitat, innovació -més enllà de l'avantguarda del "Ofensiva" la presència de Dani i Jaume revitalitzà la proposta- i la ferma disposició a canviar les coses des de la resistència i la solidaritat internacional. Tot i que les primeres files respongueren a la presència de temes com "Antisocial" o "Pedres", aquest primer concert convocat es convertí en un punt i moment de trobada solidari entre la gent d'allà (entregada a la causa) i els KOP amb tota l'expedició que els acompanyava; punt i moment que marcava l'inici d'un cap de setmana de música, agitació i difusió per la llibertat d'en Juanra i d'intercanvi entre tots i totes les presents.

Dissabte l'escenari del concert era el Vrankrijk (també conegut pels KOP a gires anteriors), una casa okupa amb llarga tradició dins la moguda squatter d'Amsterdam i que des de fa poc ha estat comprada per la comunitat que hi viu. A banda de la immensitat de l'edifici (5 plantes en ús), sorprèn també la ubicació del Vrankrijk -al carrer Spuistraat-, bell mig de la ciutat (a 5 minuts caminant de la Plaça Dam). La planta baixa de la casa acull un gran bar i una sala de concerts/festes; i les 4 plantes restants estan destinades a vivenda. La tarda marcà l'inici amb els preparatius pel concert, i una mica abans de les proves els KOP van ser entrevistats a una ràdio alternativa: 30 minuts d'entrevista on es va poder parlar de la situació d'en Juanra, de la música dels KOP i la criminalització i censura viscuda a l'Estat Espanyol i de les diferents activitats programades aquell cap de setmana. Les portes del Vrankraijk s'obriren d'hora (a les 20h) i un nombrós públic s'aplegava a la sala de concerts esperant la xerrada: diferents ponents parlaren durant una llarga estona sobre el cas d'en Juanra, les lleis antiterroristes després de l'onze de setembre passat i les perspectives que, a nivell jurídic i legal, es suposen per als moviments socials. Després de la xerrada, amb vàries participacions del assistents, saltaren a la tarima els Paragraf 119. Els danesos oferiren un concert de punk i ritme accelerat amb la particularitat de comptar amb una noia a les veus principals i un malabarista a l'escenari. Amb la sala gairebé plena però amb molt de moviment entre la sala de concerts i el bar, la banda d'Utrecht Seein' Red es preparava per a entrar en acció. Trio bàsic instrumental i les veus del guitarrista conformen la proposta bàsica de hardcore brutal amb tocs paranoides, que adobats amb una actitud pròpia d'aquells que sobrepassen els 30 i continuen a l'escena com el primer dia, resulta en un directe sense concessions: canyero, ferme, polític i efervescent. Amb els ànims més calents pujaren a l'escenari els KOP tot afrontant el segon concert del cap de setmana. La sala acabà d'omplir-se i el passadís que comunicava bar i sala i que permetia una perspectiva lateral de l'escenari també s'omplí. Cançons com "Solidari@s", "Atxantate", "No te rindas", "Fuck da rules", "Ofensiva", "Pedres", "No se sap mai", "Antisocial" o les que van fer saltar a tota la sala "Desalojos son disturbios" i "Freedom", amb surf inclòs de Dani, van formar part d'un repertori que a més dels que venien dels Països Catalans, Madrid o E.H. va ser compartit amb la majoria del públic: salt, ball i feedback sincer.

Diumenge a les 12 hores sortia d'Amsterdam un autobús ple i vàries furgonetes en direcció a Vugh, localitat on hi ha la presó on està reclòs en Juanra. Des de diferents punts del país i també grups solidaris d'Alemanya arribaven a la convocatòria amb tren. Així, al voltant de 100 persones (si no comptem els policies que s'aproparen a gaudir, literalment, del concert) es concentraren davant l'entrada de la presó, on un camió obert amb escenari i equip de so serví de plataforma pels KOP. L'alcalde de la ciutat de Vugh, que havia concedit el permís, i també varis mitjans de comunicació locals i nacionals van fer acte de presència. Els KOP protagonitzaren el darrer concert del cap de setmana més cansats que mai però amb més ganes i il·lusió que mai. Les continues al·lusions i crits al seu company de grup, a l'altra banda del mur, van marcar un concert on l'important fou fer-se notar i fer arribar el soroll i la música solidària a en Juanra. Tot i que el concert a la presó fou un èxit i es tractà d'una magnífica iniciativa per concloure el cap de setmana, recollir i marxar va ser un tràngol després del concert, tenint en compte que un company quedava allí dins... a l'altra banda del mur… per poc temps.

Aturem l'extradició! Llibertat per a en Juanra!

Propaganda Pel Fet!, març de 2002