En JuanRa perd el judici en última instància

Una altra vegada la justicia holandesa rebutja 'fer justícia'.Avui, 7 d'octubre de 2003, el jutjat de la Haya ha decidit que en JuanRa pot ser extraditat al Estat Espanyol. Durant un any i mig en JuaRa ha lluitat contra la seva extradició.

El dimecres 24 de setembre l'advocat d'en JuanRa, Víctor Koppe, va exigir al jutjat de la Haya que es prohibis l'extradició d'en JuanRa ( previament aprovada per un jutjat d'Amsterdam i pel ministre holandés d'in-justicia). Anteriorment el ministre de justicia ja havia rebutjat la suggerència del jutjat d'Amsterdam d'exigir a l'Estat Espanyol una sèrie de garanties per a que en JuanRa no sigui detingut i sotmés a règim d'incomunicació durant els 5 dies següents a la seva arribada a l'Estat Espanyol. Degut a aquest rebuig, ara en JuanRa corre de nou el risc de ser torturat a l'Estat Espanyol. Amb el veredicte del tribunal de la Haya, en JuanRa ha perdut l'última instància jurídica que li quedava a Holanda. Ara tansols li uqeda recórrer a la Cort Europea d'Estrasburg. Aviat sabrem si serà aquest el acmi que escullirà en JuanRa o no.

Suposem que l'extradició s'efectuarà en els propers dies o setmanes en el cas de que en JuanRa decideixi no recòrrer la sentència.

En JuaRa es un barcelones que mai ha amagat la seva postura crítica respecte a les relacions de poder del món actual i ho ha expressat i ho expressa amb paraules i amb fets. Ha estat molts anys compromés amb el moviment okupa de Barcelona i amb la lluita per a vivendes assequibles i a favor dels Centres Socials. També va estar involucrat en les protestes contra la Cimera del Banc Mundial que es va celebrar a Barcelona. Per últim, també es conegut arreu de l'Estat Espanyol per ser el cantant del grup de metal polític, KOP.

Al setembre de 2001 en JuanRa llegeix als diaris que està en busca i captura sospitós de col.laborar amb ETA. S'en adona de que a partir d'aquell moment corre el risc de ser detingut i torturat a mans de les forces policials de l'estat tal i com contempla la Llei Antiterrorista. Decideix fugir a Holanda on es detingut al Gener de 2002. Un cop a la presò, en JuanRa disposa del tems suficient per a investigar les acusacions que pesen en contra d'ell. No tarda en adonar-s'en de que l'acusació té moltes irregularitats. La declaració incriminatòria en la que es basa l'acusació ha estat extreta sota tortura. De la correspondència entre l'estat espanyol i holandés s'en desprén que l'estat espanyol fa tot el possible per a perseguir a en JuanRa. Les autoritats no semblen fer gaires esforços per a presentar un cas fidedigne. Declaracions de diverses instàncies es contradiuen i inclúes es pot probar que el fiscal espanyol ha mentit obertament. Els càrrecs que se li imputen i el redactat de les acusacions presentats per l'estat espanyol varien fins a cuatre vegades.

En aquelles dates i en aquell context quan el govern espanyol presenta la seva visió respecte els moviments socials, afirmant que estan dirigits des d'organitzacions terroristes i que han de ser inclosos en la llista europea d'organitzacions terroristes.

A Holanda, en JuanRa i el grup de suport que el recolza, an tot el possible per a explicar perquè en JaunRa no ha de ser extraditat.

  • En primer lloc, perque estem convençudes i convençuts de que l'estat espanyol ha decidit articular l'acusació contra en JuanRa per mirar d'establir enllaços, de cara a l'opinió pública, entre ETA i els moviments socials en un enèssim intent de criminalització.

  • En segon lloc, perquè pensem que en JuanRa no tindrá cap possibilitat de probar la seva innocència en un 'judici just' a l'Estat Espanyol. Inclús persones molt properes a en JuanRa varen ser detingudes i torturades a mans de la Guardia Civil al setembre de 2001. Es molt probable que en JuanRa corri la mateixa 'sort'.

Tota la informació que es presentarà al judici a l'estat espanyol ha estat obtiguda sota tortura i es, per tant, de credibilitat dubtosa. A més a més a l'estat espanyol el cas d'en JuanRa serà tractat per un tribunal d'exepció com es L'Audiencia Nacional, que està fortament influenciat per la politica del govern espanyol. Sota el clima polític que reina a l'estat espanyol, que encara més que a Holanda està determinat per la 'lluita contra el terrorisme', en JuanRa no tindrá cap possibilitat d'una defensa efectiva i corre el risc de que l'empresonin durant molts anys.

Tant el jutjat holandés, com el ministeri de justícia i tots els partits polítics han decidit callar i fer cas omís a tots aquests arguments. Varen acceptar, en el seu moment, amb els ulls tancats tota la informació que els facilitaren les autoritats espanyoles i inclús varen arribar a corregir els seus errors. El resultat es que en JuanRa serà extraditat aviat a l'Estat Espanyol. L'Estat Holandés i els demés estats europeus miren de presentarse de cara a la resta com el més xulo i el més dur quan es tracta de seguretat o de 'lluita contra el terrorisme'. La alarma social creada expressament s'ultilitza com a pretext per a limitar cada cop més els nostres drets i llibertats. Aquesta suposada lluita contra el terrorisme té cada cop més trets d'un terror d'Estat. Els drets més fonamentals i els fonaments d'un 'estat de dret' són anulats. La resposta que donen a les tensions socials es repressió i racisme obert.

La nostra resposta tansols pot ser que seguirem lluitant per un món més just i més humà. I en aquesta lluita necessitarem el recolazament mutu i, per desgràcia, en JuanRa no serà l'últim près polític.

No podem acceptar-ho!!
En JuanRa ha de ser alliberat!!
Expressa el teu recolzament i solidaritat a en JuanRa. Escriu-li!!
Juan Ramón Rodríguez Fernández
PI Amsterdam
Locatie Demersluis
Postadres: Postbus 41901
1009 CE Amsterdam
Holanda