BLOQUEIG DEL PARLAMENT HOLANDES EN SOLIDARITAT AMB EN JUANRA

Comunicat de premsa La Haia (Holanda), 18 de setembre de 2003-10-13

Alguns i algunes activistes han bloquejat l'entrada al 'Binnenhof' (el complex de les dues cameres del Parlament holandès)
El congres sobre terrorisme i drets humans al que assistia el jutge Baltasar Garzón no feia gaire gràcia als i les activistes.

El dijous 18 de setembre, a la una del migdia, va tenir lloc una acció de suport a en JuanRa (i a l'Alexander). Unes 28 persones varen ser detingudes per la policia de La Haia (Holanda). El dijous a la nit, poc a poc la policia els va anar deixant en llibertat. L'acció va consistir en vuit activistes que es van encadenar a barrils plens de formigó, en els que introduïen els braços a través d'uns tubs que travessaven els barrils. A la policia li va costar força temps poder desencadenar a la gent.
El divendres 19 al matí tots els detinguts i detingudes ja estaven en llibertat. Tots han de pagar una multa de 92€ per "desobeir una ordre" de la policia. Un cop finalitzada l'acció es va saber que Baltassar Garzón no havia comparegut, però no se sap per quina raó.

Una altra raó per a la protesta era la presència del ministre holandès d'assumptes exteriors i el jutge de l'Audiencia Nacional, Baltasar Garzón en un debat que va tenir lloc la tarda del mateix dia al "Ridderzaal" ('Sala de Cavallers': antic edifici de la primera camera del parlament holandès). Creiem que aquesta acció es necessària perquè el govern holandès no sembla estar gaire interessat en els drets humans. Holanda extradirà a l'activista català JuanRa a l'Estat Espanyol, tot i saber que, un cop allà, no podrà gaudir d'un judici just i corre el risc de ser torturat.

Garzón, contra el qual s'interposà, a l'abril de 2003, una denúncia a la Cort Internacional Criminal (a la Haia) per repressió política al seu propi país, es el motor principal d'una razzia que ha posat entre reixes a centenars d'activistes. El programa de Garzón afirma que qualsevol persona que tingui els mateixos fins polítics que ETA, encara que faci servir un camí totalment diferent per a aconseguir-los, es part integral d'ETA i per tant ha de ser perseguit. En aquest context, Garzón, entre d'altres, es responsable de la il.legalització del partit polític basc Batasuna i la clausura, sense judici previ, de diversos diaris i publicacions en euskera. El cas d'en JuanRa també està en mans de Garzón. Creiem que es inacceptable que algú que es taca les mans amb tanta repressió, es presenti com a defensor dels drets humans. Són precisament ells els que haurien de ser jutjats.

Exigim:
· La llibertat incondicional d'en JuanRa i l'Alexander Akarregui (un noi basc que també es troba empresonat a Holanda en espera de ser extradit a l'estat espanyol.
· La detenció de Baltasar Garzón per a que pugui ser jutjat a la Cort Internacional Criminal.
· La no extradició dels i les activistes polítics/ques.