Amsterdam, 7 de juliol de 2003-10-13

El ministre de justícia holandès ha decidit que:
En JuanRa serà extradit a l'estat espanyol.

El ministre de justícia holandès, Donner, ha decidit donar la seva aprovació a l'extradició d'en JuanRa. En un text de quatre pàgines ha explicat que ha decidit acceptar tots els aspectes de la sentència emesa pel jutjat d'Amsterdam, menys el punt en el qual el jutjat aconsella demanar una sèrie de garanties respecte a l'extradició. (Es tracta, concretament, de la petició de que en JuanRa no sigui posat en règim d'incomunicació un cop sigui a l'estat espanyol).

Es tracta, doncs, d'una extradició sense precondicions. Mentrestant, l'advocat d'en JuanRa, Victor Koppe, ha obert un procés d'urgència contra l'estat holandès. Probablement la vista tindrà lloc a finals d'Agost. No estem sorpresos ni sorpreses, però si furiosos i furioses perquè el ministre de justícia holandès, Donner, ha decidit finalment aprovar l'extradició d'en JuanRa. Ja fa més d'un any i mig que tant en JuanRa com el seu grup de suport a Amsterdam 'Freejuanra' (entre d'altres grups de suport a Bèlgica, Alemanya i Espanya), estem lluitant contra aquesta extradició. Com a activista polític, en JuanRa corre el risc de ser torturat a l'Estat Espanyol i creiem que de cap manera tindrà un judici just.

Des de fa anys l'Estat Espanyol està duent a terme una gran ofensiva contra l'oposició de l'esquerra radical i no escatima cap dels seus mitjans ni mètodes per a silenciar-la. Diaris i revistes han estat clausurats sense judici, periodistes han esta empresonats, activistes han estat torturats, partits polítics han estat prohibits i moviments socials criminalitzats. Segons la comissió de drets humans de la ONU i segons Amnistia Internacional, a les presons i comissaries de l'Estat Espanyol es tortura sistemàticament. Mentrestant el nombre de presos i preses polítics/ques ha crescut fins a 700. Hi ha més presos i preses polítics/ques ara que a finals de la dictadura franquista.

El 16 de Gener de 2002 en JuanRa va ser detingut a Amsterdam. L'estat Espanyol l'acusa d'haver facilitat informació a un comando d'ETA. Des d'aleshores es troba (excepte una interrupció de quatre mesos) empresonat a Holanda. L'extradició d'en JuanRa a l'Estat Espanyol es bastant conflictiva. Molts i moltes són els que pensen que en JuanRa es perseguit pe raons polítiques.

El català JuanRa (36 anys) ha tingut sempre una participació activa en diversos moviments socials de Barcelona. Algunes vegades ha actuat com a portaveu del moviment okupa d'aquesta ciutat, i es el cantant del grup de metal polític, KOP. Una persona publica que mai ha deixat de criticar durament la política repressiva del govern espanyol contra el moviment independentista del País Basc.

Durant el procés judicial que havia de determinar si era extradit o no, va resultar que 'les proves' que l'Estat Espanyol va facilitar eren de credibilitat molt dubtosa. La declaració incriminatòria en la que es basava l'acusació havia estat extreta sota tortura. Diferents instàncies judicials de l'Estat Espanyol es van contradir en les seves declaracions. El redactat de l'acusació contra en JuanRa així com els càrrecs que se li imputen, han canviat fins a quatre vegades. Fins i tot el propi fiscal holandès va admetre que "Espanya havia fet tot un merder".

Al final en JuanRa ha perdut el seu judici perquè els països membres de la UE van acordar tenir una confiança cega en els seus respectius sistemes judicials, l'anomenat 'principi de confiança. La defensa va presentar diversos informes d'organitzacions de drets humans. Aquests informes documenten que les persones detingudes a l'Estat Espanyol (i encara més quan es tracta de detinguts sospitosos de connexions amb ETA,) sota la Llei Antiterrorista, són incomunicades durant els primers 5 dies de detenció, sense que puguin tenir contacte amb un advocat o un metge de confiança i són torturats sistemàticament.

La tortura y el maltractament són pràctiques que els i les detingudes segueixen patint un cop passada l'incomunicació, ja a la presó. En termes bastant cínics, el jutjat d'Amsterdam va concloure que potser si que aquestes pràctiques tenen lloc, però que no es pot assegurar prèviament que en JuanRa també serà torturat, ja que l'Estat Espanyol ha signat un tractat internacional contra la tortura i el Tractat Europeu de Drets Humans i se suposa que actua d'acord amb aquests tractats.

La decisió de Donner no es pot contemplar de manera independent a la cacera internacional de terroristes en la qual Holanda coopera activament. Inclòs el consell del jutjat d'Amsterdam de demanar a les autoritats espanyoles que en JuanRa no sigui sotmès a regim d'aïllament un cop arribi a Madrid, va ser omès per Donner. Que aquest ministre recolzés la petició del jutjat suposaria una crisi diplomàtica entre Holanda i l'Estat Espanyol. Amb la seva decisió, el ministre posa de manifest que no li interessa gents que els drets d'en JuanRa puguin ser violats.

En JuanRa i el seu grup de suport seguiran resistint-se a l'extradició. L'extradició d'en JuanRa significa complicitat de l'Estat Holandès amb pràctiques com la tortura i la repressió política de l'Estat Espanyol. Això es inacceptable!!