Manifestació Llibertat per a JuanRa. Amsterdam 15 de Juny de 2003-10-13

Extret de http://www.lahaine.org/

La lluita contra el terrorisme es una lluita contra tots i totes nosaltres. No a l'extradició d'en JuanRa!
Amsterdam, Holanda: Cobertura en directe de la manifestació el 15 de Juny de 2003.
14:00h
Punt de partida: Westemarkt
La Haine se coordina con el Comitè de Suport amb el Pres Polític JuanRa.

14:10- Amsterdam: El Comitè de Suport amb el Pres Polític JuanRa informa per a la Haine. En aquests moments hi ha unes 150 persones en el punt de partida. La concentració esta rodejada per policies antidisturbis, situant-se dos furgons en cada cantonada de la plaça. A més a més hi ha policia montada. En la mobilització d'avui es faran quatre aturades per a llegir comunicats i es realitzarà una performance contra la tortura. Després de l'activitat, un "taüt" enorme que simbolitzarà "la mort dels Drets Humans a l'Estat Espanyol" encapçalarà la manifestació fins al consolat espanyol.

14:25- Amsterdam: Continua acostant-se gent a Westermarkt, on la concentració sota el lema "Free JuanRa", que esta a punt de sortir, està acompanyada per un animat sound system. En la mobilització participen col·lectius antifeixistes, anarquistes, d'alliberació sexual i okupes, entre d'altres. Segons el Comitè de Suport amb el Pres Polític JuanRa, "la campanya per la Llibertat d'en JuanRa es ve desenvolupant a Holanda des de fa un any i mig, amb la realització de fins a tres circuits de xerrades informatives i amb la participació en nombroses campanyes. Hem donat una amplia difusió a un dossier complert amb la cronologia dels fets i gràcies a tot això el cas d'en JuanRa es molt conegut aquí, a Holanda. Sempre denunciem l'escàndol de Garzón i el govern espanyol, que estan duent a terme un procés basat en testimonis obtinguts sota tortura. Així mateix, denunciem al govern holandès per la seva complicitat en aquesta maniobra i perquè està demostrant que la diplomàcia pot més que els drets humans".

14:40- Amsterdam: La manifestació per la llibertat d'en JuanRa ha sortit fa uns minuts de la plaça de Westermarkt i en aquests moments s'ha aturat davant de la comissaria de policia més gran d'Amsterdam, a Marnixstraat (al centre de la ciutat), on es llegirà un comunicat denunciant la tortura i la repressió que desenvolupa l'estat espanyol contra els moviments de protesta i la complicitat holandesa amb aquesta política.

15:00- Amsterdam: La manifestació, on participen unes 200-300 persones, es dirigeix cap al consolat espanyol. Tres cavalls, un furgó d'antidisturbis, un altre amb gossos i un altre furgó de la policia urbana es situa davant de la marxa; a darrere s'hi ha situat 3 cavalls i 3 furgons d'antidisturbis. A cada costat hi ha una línia d'antidisturbis amb gossos. Un membre del Comitè de Suport amb el Pres Polític JuanRa senyala a la Haine que "hi ha molta policia avui perquè anem al consolat. Exactament igual que en les manifestacions contra la guerra, les forces de seguretat es posen molt nervioses quan hi ha protestes davant de les ambaixades i edificis diplomàtics. La complicitat del govern holandès amb la repressió a l'Estat Espanyol s'evidencia clarament disposant tanta policia contra una mobilització que denuncia la tortura".

15:25- Amsterdam: Poques illes de cases abans d'arribar al consolat espanyol, s'ha realitzat una performance contra la tortura en un petit escenari. S'han escenificat els diferents mètodes que, sota incomunicació, utilitza la policia per a obtenir declaracions: la bossa, la guia de telèfons, el submarino, etc... Finalment s'ha escenificat el simulacre de l'ejecució, després del qual s'ha observat un sobtat silenci entre els presents. El Comitè de Suport amb el Pres Polític JuanRa ha valorat molt positivament l'acció per haver aconseguit "traslladar la tràgica realitat de la tortura als i les manifestants aquí, que s'han quedat amb el cor encongit".

15:40- Amsterdam: La marxa esta arribant al consolat espanyol, encapçalada per 6 persones amb màscares que porten un "taüt" negre que simbolitza "la mort dels drets humans". En els altaveus està sonant contínuament el "rèquiem" de Motzart. L'actitud de la policia esta essent tranquil·la malgrat l'abundant material antidisturbis que exhibeixen. El Comitè de Suport amb el Pres Polític JuanRa ha indicat a la Haine que "tenim llicència per a la manifestació; sense aquesta no ens haurien deixat sortir de la plaça. Encara que ens segueixen custodiant, la seva actitud fins ara no ha posat en perill el desenvolupament de la mobilització". Mentrestant, els i les manifestants segueixen cridant consignes com "Espanya n'hauries de tenir vergonya", "Espanya tortura, llibertat per a JuanRa" o "Espanya tortura, Holanda col·labora".

16:00- Amsterdam: La manifestació ha passat pel consolat espanyol, les portes del qual estaven vigilades per un cordó de policies amb les porres a la mà, però sense uniforme antidisturbis. Allà s'ha deixat el "taüt" i s'ha llegit el comunicat denunciant l'enduriment de la política en contra d'en JuanRa. "La situació va millorar una mica l'estiu passat quan un jutge va deixar en llibertat a en JuanRa durant 4 mesos per considerar que les proves no eren fermes, però després de la visita del president del govern espanyol, Aznar, a Holanda, pocs dies després va ser enviat a la 'primera unitat' (règim d'aïllament i amb restriccions de tot tipus) de una presó de màxima seguretat", deia l'escrit llegit pel Comitè de Suport al Pres Polític JuanRa. Espontàniament la manifestació ha guardat un minut de silenci i a continuació ha continuat el recorregut.

16:15- Amsterdam: La marxa ha passat per la plaça Rembrand (plaça cèntrica amb multitud de bars i terrasses) on una vegada més s'ha llegit un escrit de denuncia que ha rebut un aplaudiment de molts dels i les vianants.
El Comitè de Suport amb el Pres Polític JuanRa ha subratllat a la Haine la solidaritat i respecte que en tot moment estant mostrant els col·lectius del moviment alternatiu holandès que ha participat en la mobilització. Ara els activistes es dirigeixen a la plaça Dam, plaça central d'Amsterdam, fi del recorregut.

16:35- Amsterdam: Els organitzadors han donat per a finalitzada la mobilització. Han col·locat les pancartes a la plaça Dam mentre han realitzat una crítica a la criminalització dels moviments socials que es duu a terme a l'estat espanyol, així com l'il.legalització de Batasuna. També s'ha denunciat la complicitat que busca Aznar a la Unió Europea i la cobertura que ha trobat a EEUU per la seva particular lluita contra el terrorisme. S'ha recordat que el ministre de justícia holandès pot firmar l'extradició d'en JuanRa en qualsevol moment i que aquesta situació d'incertesa es ve donant des de fa un més i mig. El Comitè de Suport amb el Pres Polític JuanRa ha indicat a la Haine que "la possibilitat de recórrer davant d'un tribunal de Drets Humans no ens dona massa confiança, ja que s'està dictant una sentència basada en mentides totalment improbables. El govern holandès es un govern amb les mans lligades i no sembla tenir intenció d'obrar amb dignitat". Per últim s'ha fet una crida d'alerta per a la participació en futures mobilitzacions.

www.freejuanra.org

verzamelen op de westermarkt

Direct omsingeld door de smeris

Rozengracht